شکسته شدن پیچ و پلاک ها بعد از جراحی
آنچه در این مقاله مطالعه می کنید:
علل شکسته شدن پیچ و پلاک ها بعد از جراحی
میله های داخل استخوانی جهت چینش و ثابت کردن شکستگی های استخوانی به کار می روند. این میله ها به درون کانال مغز استخوان در مرکز استخوان های بلند اندام های انتهایی وارد می شوند. از نمونه این استخوان ها می توان به استخوان ران یا درشت نی (ساق پا) اشاره کرد. یکی از مزایای قابل توجه میله های داخل استخوانی نسبت به دیگر روش های ثابت سازی این است که میله ها به جای حمایت کامل از استخوان بخشی از فشار وارد بر آن ها را تحمل می کنند. علت شکسته شدن پیچ و پلاک ها در ارتوپدی عمدتا ناشی از عدم جوش خوردن هست به یاد داشته باشید. که پیچ و پلاک علیرغم اینکه از فلزهای استیل فولاد و یا تیتانیوم تهیه می شوند و مقاومتهای خیلی بالایی دارند. اما هیچکدام در مقابل حرکات و ضربات مکرر که به دنبال تحرک روزانه فرد انجام می شود مقاومت یک استخوان سالم و توانایی بازسازی یک استخوان طبیعی را ندارند. بنابراین فعالیتهایی به صورت روزمره و فشارهایی که به این وسایل در فقدان جوش خوردن استخوان باعث آسیب تدریجی و شکسته شدن آنها خواهد شد.
پلاتین چیست؟
فلزی است تشکیل شده از آلیاژ آهن ضد زنگ ،کروم، کبالت که با ساختار بدن سازگارند وهیچ آسیبی به بدن نمیزند پلاتین در بیرون استخوان قرار می گیرد وبه وسیله چند پیچ به استخوان متصل میشود.
ایمپلنت چیست؟
به ابزارهای فلزی که توسط جراح اورتوپد داخل بدن برای ثابت نگه داشتن استخوان شکسته قرار می دهد ایمپلنت گفته می شود. ایمپلنت با میله گذاری داخل کانال استخوان متفاوت است بلکه این ابزار برای حفظ تعادل استخوان می باشد و کانال استخوان وظیفه دیگری دارد . ایمپلنت ها مدلهای مختلفی دارند که عبارتنند از :
- اکسترفیکساتور
- پیچ
- نیل یامیخ
- پین
- راد یامیله
- سیم (وایر)
- پلاک
جراحی ساق پا با ایمپلنت های فلزی
بیمارانی که در بدن خود دارای پیچ، پین یا پلاک های فلزی هستند اغلب درباره ایمنی و اثرات طولانی مدت این وسایل بر بدن خود نگرانند. جراحان با اینکه چنین نگرانی هایی را در نظر می گیرند اما انجام جراحی مجدد جهت خارج کردن غیر ضروری این موارد را مطلوب نمی دانند. همچنین، گاهی اوقات استخوان به گونه ای در اطراف پلاک نگه دارنده شکستگی ها رشد می کند که برداشت آن پلاک ها بسیار دشوار می شود.
علل دیر جوش خوردن پیج و پلاک ها :
جراحی ارتوپدی هرچند بسیار با دقت و با کیفیت و با روش درست انجام شده باشد. اگر استخوان دلایل متعدد دیگری چون ضعف تغذیهای کمبود مواد حیاتی رشد استخوان چون کلسیم ویتامین، و مواردی در بیماریهای همراهی چون انواع بدخیمیها کمخونی بیماریهای التهابی و روماتیسمی و بیماریهای عفونی مانع از جوش خوردن طبیعی نشود.
در اینگونه موارد که فعالیت و روند طبیعی بهبودی شکستگی استخوان صورت نمیگیرد. پیچ و پلاک و وسایل ارتوپدی که به عنوان نقش حمایتی شکستگی به کار میروند به تدریج مقاومت خودشون را از دست داده و دچار شکستگی میگردند. که در اینگونه موارد نیاز به اعمالر جهت یک اصلاح وسیلهی مربوطه و کمک محل شکستگی جهت شروع فرایند جوش خوردن و بهبود استخوانهاست.
آیا خارج کردن پلاتین زانو ضروری است؟
خارج کردن پلاتین به جراحی دوباره نیاز دارد و شش هفته تا دو ماه بعد از آن بیمار مجبور به استراحت است. او باید با عصا راه برود و فشار روی پا را کمتر کند و به تدریج افزایش دهد، چون قسمتی از استخوان که زیر پلاتین بوده به هر حال به دلیل خارج شدن پیچها و پلاتین از بقیه استخوان ضعیفتر شده و باید صبر کرد تراکم لازم را پیدا کند. اغلب تاکید میشود، اگر پلاتین مشکلی ایجاد نکرد، خارج کردن آن توصیه نمیشود.
چگونه از شکسته شدن پیچ و پلاک ها پیشگیری کنیم :
توصیه می شود پایان عمل جراحیهای شکستگی ارتوپدی را به معنای پایان درمان نگیرند. و علاوه بر انجام دورهی مکرر فیزیوتراپی و اقدامات درمانی که توسط پزشک توصیه می شود و از هر گونه دخانیات به صورت کشیدنی چون سیگار و قلیان پرهیز کنند.
اگر فرد مبتلا به بیماریهایی چون دیابت اختلالات قلبی مشکلات کلیوی و بیماریهای التهابی چون رماتیسم لوپوس و سایر بیماریهای التهابی مبتلا است، هر چه سریعتر این بیماریها کنترل شود و با مصرف داروهای های بیماری روماتیسم کنترل شود، تا فرایند بهبودی عملکرد استخوان صورت بگیرد.
اگر فرد دچار بیماریهای زمینهای چون کمخونی کمبود ویتامین کلسیم ادیسه ضعف ویتامینهایی. چون ویتامین سه می باشد و یا دچار کمبود منیزیم است با استفاده از مصرف داروهای مکمل این ضعف را پوشش داده تا فرایند بهبود طبیعی استخوان صورت بگیرد.
پلاتین بعد از شکستگی زانو چه مراقبتهایی نیاز دارد؟
مراقبتهای پس از جراحی نقش بسزایی در بهبودی بهتر و سریعتر بیمار ایفا میکنند. در زیر، تعدادی از مراقبتهای مهم پس از عمل پلاتین پا آورده شده است:
- مراقبت از محل جراحی:
بعد از عمل، به توصیههای پزشک معالج درباره نحوه مراقبت از جراحی دقت کنید. پوشیدن بانداژ، نگهداری ناحیه پلاتین پا (خشک و تمیز)، و عدم مواجهه با آب در دوران تاول زدن پلاتین از مهمترین مراقبتها هستند.
- داروها:ممکن است پزشک به شما داروهای ضد التهاب و ضد درد معرفی کند تا درد و التهاب ناحیه پلاتین را کاهش دهد.
- کنترل فعالیتها:در دوران بهبودی، از انجام فعالیتهای سنگین و خستهکننده خودداری کنید و فعالیتهای ضروری را با محدودیت انجام دهید تا جراحی بهتر پیش برود.
- تمرینات فیزیوتراپی:ممکن است پزشک به شما تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات پا و بهبود حرکت و تراز پلاتین معرفی کند. این تمرینات را قبلا در این مقاله برایتان توضیح دادیم. همچنین برای آشنایی بیشتر با تمرینات میتوانید با کارشناسان کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد ( خانه سلامت) در ارتباط باشید.
- رعایت توصیههای پزشکی :بعد از انجام عمل پلاتین پا، رعایت دقیق توصیههای پزشک معالج از اهمیت بسیاری برخوردار است. این توصیهها شامل مراقبتها، داروها و فعالیتهای خاصی است که به صورت کامل باید پیروی شوند. با رعایت این توصیهها، فرد میتواند بهبودی خود را با سرعت بیشتری تجربه کرده و احتمال وقوع عوارض پس از عمل را نیز کاهش داد.